Selecteer wijze zoeken
 
  • Website
  • Web
Search
vrijdag 31 juli 2015

Kunstwerk ter ere van 'de ingenieur'

Het kunstwerk ‘Street Light Evolution’ ter ere van de ingenieur, dat studenten van de TU Delft ontwierpen op de campus, krijgt nu een vaste plek op de faculteit Industrieel Ontwerpen. Het kunstwerk toont de ontwikkeling van lantaarnpalen door de eeuwen heen.

foto: Fraijman

Geschiedenis kunstwerk

Het kunstwerk als ode aan de ingenieur bestaat uit zes lantaarnpalen en neemt de kijker mee langs de geschiedenis ervan. Het oudste model dateert van 1663 en is een replica van de Jan van der Heyden lantaarn, een gift uit de collectie van het Energetica Museum. De platte ‘tablet' lantaarnpaal met ledverlichting is de modernste uitvoering. Daarnaast zijn ook bekendere lantaarnpalen uit het huidige straatbeeld verwerkt, zoals de Amsterdamse grachtlantaarn en een snelwegmast. Alle lichtmasten zijn nu voorzien van ledlampen die met een lichtshow de palen afwisselend in de spotlight zet.

Team effort

Koen Fraijman, student Industrieel Ontwerpen, is initiator van het kunstproject. Gezamenlijk trokken twaalf studenten vanuit verschillende disciplines met elkaar op voor het ontwerp en de realisatie van het kunstwerk. Krachten werden gebundeld uit de elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bestuurskunde, civiele techniek en bouwkunde en industrieel ontwerpen.

Street Light Evolution ode aan ingenieur TU Delft