Selecteer wijze zoeken
 
  • Website
  • Web
Search
dinsdag 2 januari 2018

Quercus helpt tien vluchtelingen bij opleiding tot elektromonteur

Saer Dalila is één van de vluchtelingen uit Syrië die, samen met negen anderen (zeven Syriërs, een man uit Eritrea en een Kameroenees), bij Quercus vijf maanden theorie- en praktijktraining krijgt over laagspanning, kabelbewerking en veiligheid. Dit als onderdeel van een speciaal traject voor het halen van zijn mbo-3 opleiding: installatie en onderhoud van het elektriciteitsnet.

Daarna loopt Dalila acht maanden stage bij Europees bouwconcern BAM. Onder begeleiding van een ervaren monteur gaat hij aan de slag in de praktijk. Verloopt dit alles succesvol, dan komen ze in vaste dienst als leerling-monteur bij netbeheerder Liander. Op deze wijze pakt de netbeheerder het grote tekort aan technisch personeel aan. Het gehele traject wordt begeleid door Temphory. 

“Dit opleidingstraject biedt mij veel kansen. Ik leer de vaktermen in de Nederlandse taal en kan weer aan het werk in mijn eigen vakgebied.” 

Saer Dalila

De 46-jarige Saer vluchtte uit Syrië en woont nu drie jaar in Nederland. Hij wil niets liever dan aan het werk. 'In Syrië werkte ik als elektricien. Ik ben heel blij dat ik hier nu in hetzelfde vakgebied aan het werk kan. Ik leer de vaktermen in de Nederlandse taal en leer modernere werkwijzen. Dat maakt me heel enthousiast.'

UAF

Voor het ontwikkelen van dit opleidingstraject heeft Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) haar kennis en ervaring beschikbaar gesteld. UAF begeleidt vluchtelingen bij het opbouwen van een toekomst via studie en werk en heeft de tien mensen geselecteerd. Voorwaarde was dat de vluchtelingen al enigszins ervaring hadden in de energiebranche. 

Bam en Liander financieren het project. Als het succesvol verloopt, kunnen naar verwachting jaarlijks meerdere groepen statushouders een opleiding krijgen. 

Videoreportage

Bekijk de volledige videoreportage van Omroep Gelderland hier.