Selecteer wijze zoeken
 
  • Website
  • Web
Search
dinsdag 1 augustus 2017

Hooggespannen verwachtingen van een installatie- en werkverantwoordelijke

Een Installatieverantwoordelijke is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de installatie waar hij voor aangewezen is. Een werkverantwoordelijke is verantwoordelijk voor de veilige uitvoering van alle werkzaamheden aan de installatie. We zoomen in op deze materie en welke IVWV-training is nou voor wie geschikt?

Wel of niet getraind?

Welke IVWV training moet u nou volgen, laagspanning, hoogspanning of misschien wel eentje voor beide werkgebieden? De trainingen komen op hoofdlijnen met elkaar overeen. Als u niet kunt aantonen dat u heeft voldaan aan de opleidingseisen volgens de NEN3140 (LS) en NEN3840 (HS), dan kan dat grote gevolgen hebben. De bewijsplicht vindt in de meeste gevallen plaats nadat er een ernstig incident is geweest en de Inspectie SZW (vroegere arbeidsinspectie) ter plaatse is.

Waar zitten de verschillen? 

Even een paar feiten op een rij. Een laagspanningstraining IVWV duurt 5 dagen, een hoogspanningstraining IVWV 8 dagen en een combinatie laag-hoogspanning 9 dagen. Vroeger was de combinatietraining maar liefst 14 dagen, tegenwoordig kan het in 9 dagen. Door gebruik te maken van de overlappende onderwerpen in beide trainingen hebben we de combinatietraining terug kunnen brengen tot 9 dagen. U heeft hier uiteraard profijt van. De laagspanningstraining heeft een minder grote diversiteit van schakelmateriaal. De hoogspanningstraining heeft daarom een extra praktijkdag.

De dynamiek 

Een van de taken van de docent is om de cursist voldoende te laten oefenen, zodat u in kritische situaties de juiste keuzes maakt. Door de praktijk af te wisselen met theorie, wordt het leereffect groter. Zoals bij alle Quercus trainingen richten de docenten zich niet op het aanleren van een kunstje, maar hij doet je inzien waar uw verantwoordelijkheden liggen, waar ze ophouden en hoe u ze het beste kunt invullen, met altijd veiligheid als uitgangspunt. 

Wat is de tendens?

We zien steeds vaker dat er een externe installatieverantwoordelijke wordt aangewezen voor een installatie. De installatieverantwoordelijke heeft dan vaak niet direct zicht op de installatie, terwijl de ruimte waarin de installatie staat ook niet afgesloten is met een speciaal slot. Soms hebben zelfs onbevoegden toegang tot deze ruimtes en kunnen zij vrij in- en uitlopen. Als installatieverantwoordelijke hebt u dan geen idee wat er speelt bij de installatie, terwijl er wel hooggespannen verwachtingen van u zijn als verantwoordelijke voor de installatie. Neem hier maatregelen op. Het zal u wellicht niet altijd in dank worden afgenomen, maar u wilt niet de mogelijke ernstige gevolgen van die vrijblijvendheid dragen, zoals een ongeval.

"De installatie/werkverantwoordelijke is wel écht verantwoordelijk, ga hier niet luchtig mee om." 

Trainingen op locatie?

Quercus heeft een unieke praktijkruimte waar de praktijklessen gedraaid worden. In die praktijkruimte legt u ook praktijkexamen af, dus is het een must dat u daarin geschakeld hebt. De theorie kunnen wij wel op locatie geven, zodat een cursist maar 3 dagen hoeft af te reizen naar de locatie in plaats van 9, zoals het geval is bij een gecombineerde LSHS-training, de praktijk moet in het gecertificeerde schakelcentrum plaatsvinden. Wilt u de praktische handelingen op uw eigen installaties doen, dan kan dat wel, maar ontvangt u geen certificaat. 

Lees meer over de certificering op onze website. Vragen en/of opmerkingen kunt u kwijt aan de redactie

Wanneer beginnen?

>> NEN 3140/NEN 3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laag- en Hoogspanning 
Startdata:  04-09 in Zwolle / 04-10 in Berkel en Rodenrijs (Zwolle is vol)

>> Herkwalificatie NEN 3140/NEN3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laag- en Hoogspanning 

Startdata: 04-09 in Berkel en Rodenrijs / 08-09 in Zwolle

>> NEN 3140 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laagspanning

Startdatum: 26-10 in Zwolle (Berkel en Rodenrijs is vol)

>> Herkwalificatie NEN 3140 Installatie- en Werkverantwoordelijke Laagspanning
Startdatum: 07-09 in Zwolle / 30-10 in Berkel en Rodenrijs / 02-11 in Berkel en Rodenrijs

>> NEN 3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Hoogspanning
Startdatum: 09-10 in Zwolle (Berkel en Rodenrijs is vol)

>> Herkwalificatie NEN 3840 Installatie- en Werkverantwoordelijke Hoogspanning
Startdatum: 22-09 in Berkel en Rodenrijs / 14-11 in Zwolle