Ontwerpdeskundige Hoogspanning (avond)

De cursus Ontwerpdeskundige Hoogspanning (avond) van Quercus geeft u vaardigheden in het ontwerpen van veilige en bedrijfszekere hoogspanningsinstallaties. U leert in de avonduren de veiligheid te waarborgen van werkzaamheden waarbij een hoogspanningsinstallatie gevaar oplevert. En u voorkomt financiële schade door het stilvallen van productieprocessen bij uitval van een installatie.

Cursusinhoud

De cursus ontwerpdeskundige hoogspanning (avond) bevat de volgende onderwerpen:

 • Ontwerpcriteria voor hoogspanningsinstallaties: kortsluitvastheid, overbelasting, beveiligingsmiddelen, selectiviteit, veiligheidsaarding, meettransformatoren, aansluiten van motoren en generatoren
 • Kortsluitberekeningen in hoogspanningsinstallaties: een-, twee- en driefase kortsluitstroom en kortsluitvermogen, thermische en dynamische kortsluitvastheid
 • Kortsluitberekeningen volgens de impedantiemethode conform IEC 60909
 • Ontwerpvoorbeelden hoogspanningsinstallaties: transformatorveld, parallel werkende transformatoren, bepaling van relaisinstellingen, combinatie vermogensschakelaar en smeltveiligheid, 
 • Installatie ontwerpen: ontwerp fabrieksinstallatie, aanloop van een motor in combinatie met een bloktransformator, staffeling van momentinstellingen met extra tijdrelais, distantierelais en controle thermische kortsluitvastheid
 • Instellen van beveiligingen aan de hand van de berekende kortsluitstromen
 • Onderzoek van de selectiviteit van de verschillende beveiligingscomponenten
 • Dimensioneren van de hoogspanningsinstallatie aan de hand van de berekende waarden
Doelgroep

De cursus ontwerpdeskundige (avond) is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn bij ingenieursbureaus, energiebedrijven en installatiebedrijven, met eigen ontwerpafdelingen waarbij op middenspanningsniveau installaties in eigen beheer worden ontworpen.

Vooropleiding

Voor het volgen van de cursus ontwerpen van hoogspanningsinstallaties dient u naast ervaring met hoogspanning ook te beschikken over een elektrotechnische vakopleiding op niveau 4 van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Dit niveau komt overeen met een middelbare elektrotechnische opleiding (mbo/mts-e, tbi of tsi) maar kunt u ook bereiken met voldoende kennis en ervaring vanuit de praktijk. Veel kandidaten kiezen eerst voor de cursus hoogspanningsdeskundige (HSD) voor zij deelnemen aan deze cursus.

Cursusduur

De cursus ontwerpdeskundige hoogspanning (avondvariant) bestaat uit: 

 • 10 avonden theorieles (18:30-21:30 uur);
 • 1 dag theorieles (08:30-16:00 uur);
 • 1 dag praktijkles (08:30-16:00 uur). 

Per bijeenkomst bespreekt u een zelfstandig uitgewerkte ontwerpcase. De cursus vereist een grote mate van zelfstudie, deze bedraagt 10 tot 12 uur per week. Het examen wordt op een aparte dag afgenomen.

Afsluiting

De cursus ontwerpdeskundige hoogspanning (avond) kunt u afsluiten met een theorie-examen. Er zijn twee mogelijkheden om de cursus af te ronden: 

 1. Aestimavi certificaat 
 2. Bewijs van deelname 

Cursus in het kort

 

   Prijs op aanvraag

 

   10 theorie avonden +
   1 theoriedag + 
1 praktijkdag
 

   1 dag - € 293

 

   Aestimavi € 67

 

De cursusprijs is inclusief lesmateriaal en lunch en exclusief btw, examen- en certificaatkosten.

----------------------------------------------------------------------------------

Download cursusbrochure

Ontwerpdeskundige HS (PDF)

 

 

 

Cursusbeoordeling

 7,8

Gebaseerd op 40 beoordelingen

 

Testimonial

'Zeer veel bijgeleerd over de beveiliging inzake hoogspanning. Interessante leerstof die ik zeker kan gebruiken.'

Maatwerk of incompany

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan om deze cursus op maat te laten maken of incompany te volgen.

 

 

 

 

 

Electrical Engineer

 

Deze cursus maakt eveneens onderdeel uit van het unieke opleidingsprogramma tot Electrical Engineer. Word dé elektrische expert die een rol gaat spelen in de energietransitie.