Ontwerpdeskundige Hoogspanning (middag)

In Nederland moet een hoogspanningsinstallatie voldoen aan de NEN-EN-IEC 61936-1 en NEN-EN 50522 (veiligheidsbepaling voor hoogspanningsinstallaties). En eveneens aan de ‘Aansluitvoorwaarden’ die bepaald zijn door de Energiekamer. De normbladen voor hoogspanning zijn minder gedetailleerd dan het normblad (NEN 1010) voor laagspanningsinstallaties. Ten aanzien van de technische aspecten van hoogspanningsinstallaties bevat de norm nagenoeg geen aanwijzingen. Het ontwerp en de uitvoering van de installatie wordt dan ook voor een groot deel aan de constructeur overgelaten

Bedrijfszekere Hoogspanningsinstallaties

De trainingsmodule Ontwerpdeskundige hoogspanning geeft u daarom vaardigheden in het ontwerpen van veilige en bedrijfszekere hoogspanningsinstallaties. U leert de veiligheid te waarborgen van werkzaamheden waarbij een hoogspanningsinstallatie gevaar oplevert. En u voorkomt financiële schade door het stilvallen van productieprocessen bij uitval van een installatie.

Momenteel is het voor dit jaar niet meer mogelijk u in te schrijven voor deze cursus. Wij streven ernaar om vanaf begin 2025 deze cursus weer opnieuw in te plannen. Mocht u interesse hebben in deze cursus dan kunt u dat aangeven via info@qts.nl, u wordt dan op de wachtlijst gezet en zullen u benaderen zodra de cursussen worden ingepland.

Let op: ziet u in het rooster groep A, B (en C) staan? Dan wordt op de eerste gezamenlijke lesdag in overleg bepaald in welke praktijkgroep u wordt ingedeeld.

Cursusinhoud

De cursus ontwerpdeskundige (middag) bevat de volgende onderwerpen:

 • Ontwerpcriteria
 • Kortsluitberekeningen in hoogspanningsinstallaties
 • Kortsluitberekeningen volgens IEC60909
 • Installatie ontwerpen
 • Instellen van beveiligingen
 • Onderzoek van de selectiviteit van beveiligingscomponente

Electrical Transition Engineer

Deze cursus maakt onderdeel uit van het overkoepelende programma "Electrical Transition Engineer". De modules binnen dit programma zijn modulair te volgen. Wij raden aan om het programma in volgorde te doorlopen. Bekijk hier de verdere modules van dit programma.

Doelgroep

De cursus ontwerpdeskundige (middag) is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn bij ingenieursbureaus, energiebedrijven en installatiebedrijven, met eigen ontwerpafdelingen waarbij op middenspanningsniveau installaties in eigen beheer worden ontworpen.

Vooropleiding

Voor het volgen van de cursus ontwerpen van hoogspanningsinstallaties dient u naast ervaring met hoogspanning ook te beschikken over een elektrotechnische vakopleiding op niveau 4 van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Dit niveau komt overeen met een middelbare elektrotechnische opleiding (mbo/mts-e, tbi of tsi) maar kunt u ook bereiken met voldoende kennis en ervaring vanuit de praktijk. Veel kandidaten kiezen eerst voor de cursus hoogspanningsdeskundige (HSD) voor zij deelnemen aan deze cursus.

Cursusduur

De cursus ontwerpdeskundige hoogspanning (middagvariant) bestaat uit: 

 • 1 dag theorieles (08:30-16.00 uur);
 • 1 dag praktijkles (08:30-16:00 uur);
 • 10 middagen theorieles (12:30-16:00 uur).

Per bijeenkomst bespreekt u een zelfstandig uitgewerkte ontwerpcase. De cursus vereist een grote mate van zelfstudie, deze bedraagt 10 tot 12 uur per week. Het examen wordt op een aparte dag afgenomen.

Afsluiting

De cursus ontwerpdeskundige hoogspanning (middag) kunt u afsluiten met een theorie-examen. Er zijn twee mogelijkheden om de cursus af te ronden: 

 1. Aestimavi certificaat 
 2. Bewijs van deelname 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus in het kort

 

   € 3.867 p.p.

 

   10 theorie middagen + 
   1 theoriedag + 1 praktijkdag

 

   1 dag - € 308

 

   Aestimavi € 79

 

De cursusprijs is inclusief lesmateriaal en lunch en exclusief btw, examen- en certificaatkosten.

----------------------------------------------------------------------------------

Download cursusbrochure
Ontwerpdeskundige HS (PDF)

 

 

 

Cursusbeoordeling
 7,8

Gebaseerd op 40 beoordelingen

 

Testimonial

'Zeer veel bijgeleerd over de beveiliging inzake hoogspanning. Interessante leerstof die ik zeker kan gebruiken.'

Maatwerk of incompany

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan om deze cursus op maat te laten maken of incompany te volgen.

 

 

 

 

 

Electrical Transition Engineer: Module 5

 

Deze cursus is onderdeel van het unieke opleidingsprogramma tot Electrical Transition Engineer. Word dé elektrische expert die een rol gaat spelen in de energietransitie.