Installatieverantwoordelijkheid

U heeft installatieverantwoordelijkheid als eigenaar van een elektrische installatie. Dat staat zo vermeld in NEN 3140 en NEN 3840. Deze normen geven invulling aan de Arbowet. Installatieverantwoordelijk betekent dat u als directeur of bestuurder automatisch aansprakelijk bent voor een veilige bedrijfsvoering en goede werking van elektrotechnische installaties.

Beschikt u als installatieverantwoordelijke (IV-er) niet over voldoende kennis van veiligheidsnormen (NEN 1010,
NEN 3140, NEN 3840) en heeft u niet de gewenste technische ervaring? Dan kunt u uw installatieverantwoordelijkheid overdragen.

Aanwijzing als installatieverantwoordelijke

Installatieverantwoordelijkheid kunt u overdragen door middel van een aanwijzing. U kunt een deskundige werknemer of gedetacheerde medewerker aanwijzen om deze installatieverantwoordelijkheid over te nemen. Dan verwacht u als werkgever veilige arbeidsomstandigheden en een hoge beschikbaarheid van uw elektrische installaties. De installatieverantwoordelijke in spe wil weten waarvoor hij verantwoordelijkheid neemt, wat zijn bevoegdheden zijn en verwacht voldoende ruimte om gestelde doelen te realiseren. 

Installatieverantwoordelijkheid delegeren

U kunt uw installatieverantwoordelijkheid, afhankelijk van de strategie en het beleid van uw organisatie, op de volgende manieren delegeren: 

 • Intern overdragen van installatieverantwoordelijkheid: ongeacht of de taken worden uitbesteed, daarvoor mensen worden ingeleend of dat eigen personeel het werk uitvoert. 
 • Uitbesteden van beheer en onderhoud: steeds meer onderhoud wordt uitbesteed als totaalcontract. De installatieverantwoordelijkheid kan dan onderdeel zijn van het contract. 
 • Externe installatieverantwoordelijke: deze onafhankelijke specialist controleert alle werkzaamheden die in de elektrische installatie plaatsvinden.

Quercus als installatieverantwoordelijke

Als het gaat om het vraagstuk van installatieverantwoordelijkheid kan Quercus u als onafhankelijke en deskundige organisatie op verschillende wijzen van dienst zijn. Denk daarbij aan advies, inspectie van de elektrische installaties en het overnemen van installatieverantwoordelijkheid. Laat Quercus u ontzorgen.
 

 

Installatieverantwoordelijkheid overdragen?

 

Bespreek de mogelijkheid om uw installatie-verantwoordelijkheid over te dragen. Wij werken dagelijks met complexe elektrische installaties en hebben de expertise om u te ontzorgen.

 

 

 

  Training installatieverantwoordelijke

   

  Blijft u liever zelf in control over uw elektrische installaties? Volg een IV-training bij ons: 

   

  Voor advies over installatieverantwoordelijkheid:
   

   

  038 452 99 91

  info@qts.nl

   

   

  Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

   

   

  Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


  Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.