Docent Albert aan het woord

Een dag uit het leven van Albert Muskee:
Docent en teamleider hoog- en laagspanning

Hoe is het om te werken als docent energietechniek bij Quercus Technical Services? Wat maakt het lesgeven aantrekkelijk en waar zit de uitdaging? Wij vragen het aan Albert Muskee: teamleider en docent hoog- en laagspanning op onze cursuslocatie in Berkel en Rodenrijs.

Een dag als docent

Inmiddels geef ik ruim zes jaar les in elektrische energietechniek op onze cursuslocatie in Berkel en Rodenrijs, nabij Rotterdam. Op een gemiddelde werkdag ben ik tegen half acht op de zaak en afhankelijk van mijn planning verzorg ik één van de cursussen: Beveiligingstechniek Hoogspanning, Ontwerpdeskundige Laag- of Hoogspanning, Installatie- en Werkverantwoordelijke, Gaia LV Network Design of Vision Network Analysis.

Foto: Albert Muskee geeft praktijkles in het Quercus practicum in Berkel en Rodenrijs

Na enkele voorbereidingen te treffen, zoals het printen van oefeningen en het klaarleggen van boeken, drinken we met collega’s een bakje koffie terwijl de cursisten binnendruppelen. Rond half negen neem ik ze mee naar het leslokaal en vertel ik wat ze kunnen verwachten in de lessen en tijdens de examens. Na het voorstelrondje nemen we het boek door, lopen we door presentaties heen en gaan ze zelf aan de slag met praktijkoefeningen. Bij de meeste cursussen is praktijk een belangrijk onderdeel en dat is voor klanten toch vaak het leukst: om zelf echt aan de slag te gaan.
 

“Als je het echt wilt leren, moet je gewoon docent worden.”


Lesgeven in coronatijd

Tijdens de coronapandemie ziet mijn voorbereiding er een tikkeltje anders uit dan normaal. Nu ben ik alleen voor praktijklessen op de zaak en vanuit huis verzorg ik grotendeels de online theorielessen. Door de maatregelen geven we ook les aan kleinere groepen in de praktijk. Qua werkverdeling sta ik normaliter vier dagen voor de klas en is één dag gereserveerd voor voorbereiding, administratie of ontwikkeling.

Bij de klant op bezoek

Af en toe verruil ik mijn vaste cursuslocaties (Berkel en Rodenrijs of Vlissingen) voor een kantoorruimte bij een klant. Zo geef ik bijvoorbeeld les in de Botlek: het haven- en industriegebied van Rotterdam. Uiteraard moet ik dan eerst de veiligheidsprocedures in acht nemen, zoals een instructievideo en toets, voor ik het terrein betreed. Vervolgens bieden we een bedrijfsspecifieke cursus aan.

Vanuit een grote containerterminal in Rotterdam kregen we recent de vraag of we hen iets over gelijkspanning, gelijkstroom, accu’s en bijkomende gevaren wilden bijbrengen. Uiteraard kunnen we dat. Dan duik ik zelf de boeken in, benader ik collega’s en ten slotte helpt een rondleiding on site om het verhaal compleet te maken. Op deze wijze sluit de cursus goed aan op de wensen van de klant en kunnen ze veilig hun werk blijven uitvoeren.
 

“Op locatie lesgeven is vaak lastiger, simpelweg omdat werknemers meer worden gestoord. Komen ze voor een cursus bij ons, dan zijn ze er echt even uit en blijven ze letterlijk en figuurlijk beter bij de les.“


Dergelijke in-company cursussen bieden een uniek kijkje in de keuken van de klant. Zo leer je de klant en het bedrijf echt kennen. Mensen zijn vaak trots op hun elektrische installaties en laten deze dan ook graag zien. Ik word ook regelmatig uitgenodigd als er een uitbreiding aan een installatie heeft plaatsgevonden. Dat heeft natuurlijk wel z’n charme!

Vakgenoten met passie voor energietechniek

De interactie met vakgenoten en de passie die we delen voor de elektrische energietechniek is wat mijn werk echt leuk maakt. Iedereen komt bij Quercus over de vloer: installatieverantwoordelijken van energiebedrijven, werkverantwoordelijken uit de industrie en monteurs uit de installatiebranche. Je leert een hoop gelijkgestemden kennen en vergroot daarmee jouw netwerk aanzienlijk.

Als je voor de klas staat is geen dag hetzelfde. De ene dag breng je operators theoretische kennis bij over elektrische gevaren en de andere dag sta je met uitvoerders in het practicum te schakelen aan een hoogspanningskast. Ook voor engineers die bij ons elektrische installaties leren ontwerpen biedt het practicum een welkome afwisseling. Want eigenlijk krijgen ze alleen theorie, maar door ze mee te nemen in de praktijk zien ze meteen hoe het in het echt werkt.

Juist als docent leer je een boel

Als docent leer je zelf ook een hoop. Zodra je zaken begrijpelijk moet kunnen uitleggen, ga je er echt over nadenken. Ook zetten vragen van cursisten je soms flink aan het denken. Dus als je het écht wilt leren, dan moet je gewoon docent worden. Je hoeft het ook niet allemaal al te weten, maar kunt onderwijzen ook gaandeweg leren. Interne opleidingen hebben we in ieder geval zat. Met keuze uit ruim vijftig cursussen, ben je wel even zoet.

Er is bovendien ruimte om ontwikkelingen uit de markt eigen te maken. De energietransitie vraagt om nieuwe inzichten en brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Je kunt daar een rol in spelen door bijvoorbeeld lesmateriaal te ontwikkelen over zonnepanelen, windmolens en gelijkspanning.

Zelf werken als docent?

Spreekt het werken als docent energietechniek u aan? Bekijk dan onze vacatures. Schroom ook niet om contact op te nemen als u een zij-instromer bent of interesse heeft om naast uw werk les te geven. We hebben vacatures voor docent laagspanning, hoogspanning en explosieveiligheid (ATEX).

8 juni 2021

Werken als docent iets voor u?

 

Heeft u kennis van elektrische energietechniek en spreekt het idee van lesgeven u aan? Bekijk dan onze openstaande vacatures én bespreek de mogelijkheid om uw kennis en expertise te delen met vakgenoten.