Donderdag 14 maart kwamen geïnteresseerden vanuit de industrie, waaronder APM Terminals, Engie, Nouryon, Neptune Energy en Stedin naar Quercus voor het seminar Electrical Engineer. Daar presenteerde Paul Koop – eigenaar van Quercus – het nieuwe opleidingsprogramma voor elektrische experts van de toekomst. Hij werd bijgestaan door de directeur gastechnologie van onderzoeksbureau TNO, Rene Peters, die ons in zijn betoog meenam in de uitdagingen waarvoor de offshore energiewereld staat.
Het opleidingsprogramma Electrical Engineer bestaat uit acht specialistische modulen. De drie basismodules omvatten de onderwerpen: transport en distributie, beveiliging en installatieveiligheid en theorie over hoogspanningsberekeningen. Vervolgens doorloopt u twee modules waarbij u met softwareprogramma’s elektriciteitsnetten leert analyseren en ontwerpen en storings- en betrouwbaarheidsanalyses kunt uitvoeren. Kortsluitberekeningen staan vervolgens op het programma in module zes, als voorbereiding op de module over het ontwerpen van hoogspanningsinstallaties.
De afsluitende module senior specialist ontwerpdeskundige staat in het teken van de eindopdracht: het ontwerpen, bouwen en beheren van elektrische installaties en systemen. U krijgt een specifieke opdracht in de vorm van een global design, waarbij u aan het eind een ontwerpplan presenteert aan een team van deskundigen. Bent u benieuwd naar de inhoud en key topics per module?
Associate degree
Het succesvol doorlopen van alle modules leidt tot formele certificatie in de vorm van een associate degree. Aan dat laatste wordt nu hard gewerkt door de samenwerking aan te gaan met een hbo-instelling.
Doelgroep
De opleiding tot electrical engineer is interessant voor medewerkers van onder andere energie- en bouwbedrijven, netbeheerders, infrabedrijven en ingenieursbureaus. Denk daarbij aan functies als: werkvoorbereiders, projectleiders, installatieverantwoordelijken, asset managers en ontwerpers.
Interesse
Heeft u interesse in dit opleidingsprogramma, neem dan contact met ons op. Binnenkort verschijnt op onze website meer informatie, waaronder startdata en prijzen.
Hoe ziet de toekomst eruit voor offshore olie- en gasbedrijven en voor welke uitdagingen staan zij met betrekking tot de energietransitie? Rene Peters, TNO, gaf een inkijk in de wereld van (olie- en) gaswinning, klimaatverandering, duurzame energiebronnen, samenwerkingen in de Noordzee-regio en systeemintegratie.
De infrastructuur op gasgebied (platformen en pijpleidingen) zit op een maximaalniveau en gaat de komende jaren afnemen. In Nederland zijn bijna vijfhonderd gasvelden bekend, waarbij ruim de helft in productie is of gaat, een kwart uitgeput of een productiestop heeft en het restant om uiteenlopende redenen niet in gebruik is genomen. Rond 2050 zal de offshore productie (1/3 van het op de Noordzee) tot stilstand komen.
De industrie bereidt zich daarom voor op het ontmantelen van de bestaande infrastructuur en gebruikt daarvoor zwaar geschut, zoals de Pioneering Spirit van Allseas. Maar daarnaast wordt onderzocht of de bestaande infrastructuur een rol kan spelen in de energietransitie. Zo zijn er oplossingen bedacht om (groene) waterstof op zee te produceren en de bestaande pijpleidingen te gebruiken voor het vervoeren daarvan, stroom van windmolenparken te koppelen met platformen en lege gasvelden te gebruiken voor CO2-opslag.
Win, win, win
Welke systeemintegratieopties een rol gaan spelen, zal blijken in de nabije toekomst. Daarbij is samenwerking op zowel nationaal als internationaal niveau nodig. Rene Peters stelt ten slotte: Gas meets wind: (Win)ning + (Win)d = Win(st).
Presentaties inzienWilt u de presentaties van het seminar Electrical Engineer inzien? Neem dan contact met ons op. |