Inspectie windpark

Quercus verricht nu ook inspecties op windmolenparken. De eerste opdracht is inmiddels succesvol voltooid. Op 23 november 2020, heeft het Deense energiebedrijf Ørsted het grootste windmolenpark tot nu toe in Nederland geopend: Borssele 1&2. Quercus heeft de inspectie uitgevoerd, zowel op de BSA als op de BSB (Borssele Alpha en Bravo). Dit zijn de offshore transformatorstations waarop de windturbines zijn aangesloten. Onze offshore inspecteurs hebben daar een NEN 3140 inspectie op hoogte uitgevoerd. Door recente GWO-certificering voert Quercus vanaf nu ook inspecties op hoogte uit. 

 
Energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16% van de Nederlandse energievoorziening uit duurzame energiebronnen moet komen. Om dat doel te halen, moet Nederland onder andere meer windenergie opwekken, op land en op zee. De windparken Borssele, Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) moeten in 2023 gerealiseerd zijn. Samen met de bestaande windparken levert dat een totaal vermogen van circa 4,5 gigawatt.

TenneT zorgt ervoor dat de windparken op de Noordzee worden aangesloten op het Nederlandse elektriciteitsnet. Bij de netaansluiting van het windpark Borssele gaat het om een verbinding van 1400 megawatt (MW), bestaande uit twee verbindingen van elk 700 MW.

Uitvoering project

Begin 2018 is met de uitvoering van het project gestart. Het windpark Borssele 1&2 is van Ørsted en Tennet verzorgt de infrastructuur vanaf BSA en BSB naar land. De aansluiting van windpark Borssele (Alpha) was in 2019 gereed en de aansluiting van windpark Borssele is onlangs gereed, op 23 november 2020. 

Type windturbine

Borssele 1&2 bestaan uit 94 windturbines van Siemens Gamesa. Het gaat om SG 8.0-167 DD-turbines met een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 167 meter. Het is de eerste keer dat Siemens Gamesa dit type windturbine met een vermogen van 8 MW in een commercieel windproject heeft geplaatst. 

 

Voor de installatie werden de zusterinstallatieschepen Sea Installer en Sea Challenger van DEME Offshore ingezet. DEME was ook verantwoordelijk voor de installatie van de fundaties voor de turbines. (bron: tennet.eu/nl, tweakers.net, windenergie-energie-nieuws.nl)

Inspecteurs van Quercus voor wind

Deze offshore inspectie betrof windpark Borssele, die onder de GWO-regels valt. GWO staat voor 'Global Wind Organisation'. Deze organisatie heeft normen en regels ontwikkeld voor het veilig werken in de Windindustrie. Naast laagspanningsinspecties in de Olie- & Gasindustrie (NOGEPA), zijn onze inspecteurs nu dus ook gecertificeerd volgens de GWO-regels. 

 

De cursus

Onze inspecteurs volgden een intensieve tweedaagse cursus waarbij er onder andere op hoogte werd geoefend; met name reddingsoefeningen. Ook zijn de medische keuringen volgens de regels van NOGEPA uitgevoerd. Deze cursus is absoluut een aanvulling op de huidige offshore werkzaamheden in de olie- en gasindustrie.

 

 

Meer inspecties


Bent u benieuwd welke on- en offshore inspecties Quercus nog meer uitvoert? Bekijk onze pagina over inspecties.

 

 

Quercus Technical Services

Baileystraat 3, 8013 RV Zwolle