Cursussen Laagspanning (NEN 1010 en NEN 3140)

De cursussen van Quercus op het gebied van laagspanning zijn grotendeels gericht op NEN 1010 en NEN 3140. Dit zijn de normen voor het aanleggen en aanpassen van veilige laagspanningsinstallaties (NEN 1010) én het veilig werken aan en met bestaande elektrische LS-installaties en arbeidsmiddelen (NEN 3140). Voor elke elektrische aanwijzing die de NEN 3140 norm voorschrijft, bieden wij een passende elektrotechnische cursus laagspanning: van Voldoend Onderricht Persoon Laagspanning (VOP LS) tot en met Installatie- en Werkverantwoordelijke Laagspanning (IVWV LS). Uniek en geroemd in Nederland is onze cursus Ontwerpdeskundige Laagspanning (OD LS).

Op deze pagina:

Bekijk onze cursussen Laagspanning

Quercus heeft een breed aanbod cursussen Laagspanning. Klik op de cursus van uw keuze om meer informatie te lezen of om direct een cursusplek te boeken.

Waarom een cursus laagspanning volgen bij Quercus?
 

Eigen vakdocenten
 
Theorie- en praktijklessen
Brede keuze uit meer dan 50 cursussen
2500 cursisten per jaar
 
Ruim 30 jaar ervaring
 

Eigen vakdocenten
 

Theorie- en praktijklessen

Brede keuze uit meer dan 50 cursussen

2500 cursisten per jaar

Ruim 30 jaar ervaring
 

Wat is NEN 1010?

NEN 1010 is de norm voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties. Ook uitbreidingen en aanpassingen van elektrische installaties vallen hieronder. NEN 1010 wordt daarnaast gebruikt voor controles en inspecties bij oplevering van projecten. In de norm staan technische uitgangspunten en veiligheidsbepalingen. De volledige naam van de norm is NEN 1010:2020 nl, met als titel: Elektrische installaties voor laagspanning - Nederlandse implementatie van de HD-IEC 60364-reeks. NEN 1010 is van toepassing op elektrische installaties in de woning- en utiliteitsbouw en de industrie. De Nederlandse norm is zoveel mogelijk gebaseerd op de Europese installatievoorschriften die staan in de HD 60364-reeks. De NEN 1010:2020 nl is op 1 april 2021 gepubliceerd en heeft 835 pagina’s, 120 meer dan de oude norm. De nieuwe norm vervangt de oude versie genaamd: NEN 1010:2015 nl.

Wat is NEN 3140?

NEN 3140 is de norm die alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. NEN 3140 is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 V gelijkspanning. De volledige naam van de norm is NEN 3140:2011+A3:2019 nl, met als titel: Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning. De NEN 3140+A3:2019 is een Nederlandse norm die gepubliceerd is op 1 juli 2019 en bevat 94 pagina’s. De norm verving de oude versie genaamd: NEN 3140+A2:2018 nl.

Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140?

NEN 1010 past u toe bij nieuwe laagspanningsinstallaties en NEN 3140 bij bestaande laagspanningsinstallaties. Een ander verschil is dat NEN 1010 gericht is op het ontwerpen en NEN 3140 op de bedrijfsvoering. Daarnaast komt de NEN 1010 voort uit het Bouwbesluit en NEN 3140 uit de Arbowet.

NEN 1010 is dus de norm voor het ontwerpen van nieuwe elektrische installaties, (nieuwe) uitbreidingen aan bestaande installaties en een eerste inspectie bij de oplevering van een nieuw installatiedeel. NEN 3140 is daarentegen bedoeld voor de bedrijfsvoering van bestaande elektrische installaties. In deze norm staan eisen voor het beheer van elektrisch materieel, voorschriften voor het personeel dat werkzaamheden verricht en eisen aan de organisatie. Zo moet personeel bijvoorbeeld voldoende geschoold zijn en schriftelijk aangewezen worden als: installatieverantwoordelijke, werkverantwoordelijke, vakbekwaam persoon en voldoende onderricht persoon. Daarnaast kunt u in de NEN 3140 regels vinden voor het periodiek inspecteren van bestaande laagspanningsinstallaties.

Bekijk ook onze Combicursussen Laag- en Hoogspanning

Naast cursussen Laagspanning biedt Quercus combicursussen Laag- en Hoogspanning. De combinatiecursussen zijn gericht op zowel NEN 3140 als NEN 3840. Deze normen gaan over de bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties én hoogspanningsinstallaties en bevatten criteria, methoden en procedures om elektrotechnische risico's te voorkomen. Verricht u bedieningshandelingen en werkzaamheden aan laag- en hoogspanningsinstallaties of bent u verantwoordelijk voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische HS- en LS-installaties? Kies dan voor een van onze combicursussen Laag- en Hoogspanning, dat scheelt u in tijd en de investering is gunstiger dan wanneer u de cursussen los van elkaar volgt. Bovendien zijn de (Stipel) combicertificaten gelijkwaardig aan de twee (losse) certificaten.

 

Voor persoonlijk cursusadvies over laagspanning:
 

 

038 452 99 91

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Waarom een cursus laagspanning belangrijk is voor een elektricien

Als elektricien is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en normen in het vakgebied. Een NEN 1010 cursus en een NEN 3140 cursus bieden de kennis en vaardigheden om aan deze eisen te voldoen en veilig en professioneel te kunnen werken. Tijdens een NEN 1010 cursus leren elektriciens over de wettelijke eisen voor elektrische installaties, de juiste manier om met elektrische apparatuur om te gaan, en hoe ze elektrische risico's kunnen identificeren en beheersen. Tijdens een NEN 3140 cursus leer je alles over de veiligheidseisen voor elektrisch gereedschap en hoe je deze kunt toepassen in de praktijk. Na afloop van de cursussen ben je volledig op de hoogte van de NEN 1010 en NEN 3140 normen en kun je deze veilig en correct toepassen in je werk.

Elektrische aanwijzing NEN 3140

Over het aanwijsbeleid staat in NEN 3140 dat alleen personen die een schriftelijke aanwijzing hebben van de werkgever, werkzaamheden mogen uitvoeren waarbij elektrische gevaren kunnen optreden. De aan te wijzen personen moeten bovendien beschikken over voldoende elektrotechnische kennis en ervaring. Het aanwijsbeleid komt voort uit de regels in de Arbowet en het Arbobesluit. In het Arbobesluit staat: werkzaamheden aan of nabij een elektrische installatie die gevaren kunnen opleveren, worden door deskundige, voldoend onderrichte en daartoe bevoegde werknemers uitgevoerd. Daarom moeten de volgende personen schriftelijk worden aangewezen volgens NEN 3140:

  • Installatieverantwoordelijke (IV-er): als u verantwoordelijk bent voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties. Denk hierbij aan functies als: hoofd technische dienst, afdelingsmanager of eigenaar.
  • Werkverantwoordelijke (WV-er): als u verantwoordelijk bent voor werkzaamheden aan of in de omgeving van elektrische installaties. Denk hierbij aan een medewerker van de technische dienst. Ook een installatieverantwoordelijke kan de functie van werkverantwoordelijke vervullen.
  • Vakbekwaam persoon (VP-er): als u in brede zin werkzaamheden verricht aan of in de nabijheid van een elektrotechnische installatie. Bijvoorbeeld een storingsmonteur, opzichter of servicemonteur.
  • Voldoend onderricht persoon (VOP-er): als u eenvoudige elektrische handelingen verricht, zoals het monteren van stekkers en het vervangen van wandcontactdozen. Denk hierbij aan niet-elektrotechnische personen, zoals een conciërge of onderhoudsmedewerker.
  • Bedieningsdeskundige (BD): als u verantwoordelijk bent voor bedieningshandelingen, waarbij deze handelingen worden gecoördineerd vanuit één punt. Denk hierbij aan een schakelwachter of operator.

Lees alle informatie over het aanwijsbeleid NEN 3140.

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.