ATEX Quickscan

Een ATEX QuickScan is een check waarmee u antwoord krijgt op de vragen: werken wij in een (explosie)veilige omgeving en moeten wij voldoen aan een (ATEX) gevarenzone-indeling? Wellicht werkt u namelijk in een omgeving met stofdeeltjes, gas of dampen, waar zuurstof bij kan komen. Misschien staat in diezelfde werkomgeving ook een apparaat dat erg heet kan worden. Er kan dan sprake zijn van een explosieve atmosfeer. Bent u op de hoogte of uw werkplek veilig is volgens de wet en weet u vervolgens wat het inhoudt om een gevarenzone-indeling vast te leggen?

Het antwoord hierop kunt u vinden in het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit), maar dat kost het nodige speurwerk en kan nog meer vragen opleveren. Wilt u liever zekerheid? Laat Quercus langskomen bij u op locatie. Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring met explosieveiligheid en onze gekwalificeerde inspecteurs bepalen, via onze bewezen ATEX QuickScan, of uw locatie voldoet aan de wetgeving.

Komt uit de ATEX QuickScan dat uw locatie moet voldoen aan ATEX-zonering, dan kunnen wij u helpen om het verplichte Explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen. Na het opstellen van het EVD, inclusief gevarenzone-indeling of zonering, kan een volledige ATEX-inspectie worden uitgevoerd.

Waarom een ATEX QuickScan?

Het doel van een ATEX QuickScan is om, vaak binnen een dag, te bepalen of uw betreffende locaties in aanmerking komen voor het bepalen van een zone-indeling omdat er sprake is van een explosieve atmosfeer of explosiegevaarlijk gebied. 
 


ATEX QuickScan uitgangspunten

Er zijn een aantal uitgangspunten bij het onderzoeken van een werkomgeving of het object. We beginnen met de door u aangeleverde digitale documentatie, zoals: tekeningen van de elektrische en instrumentatietechnische installatie en plattegronden van de locatie(s). Op de locatie zelf wordt gekeken naar de invulling van het Arbobesluit; is er sprake van mogelijke explosieve atmosferen? 

Bij explosieve atmosferen houden we rekening met deze richtlijnen en normen: 

  • Deel 1: classificatie van gebieden – Explosieve gasatmosferen NEN-EN-IEC 60079-10–1:2021.
  • Deel 2: classificatie van gebieden – Explosieve stofatmosferen NEN-EN-IEC 60079-10–2:2021.
  • Deel 3: inspectiewerkzaamheden; deze kunnen door onze gecertificeerde inspecteurs worden uitgevoerd.
Omvang ATEX QuickScan

Wanneer u Quercus inschakelt om een QuickScan uit te voeren, wordt eerst gekeken naar de omvang van het te onderzoeken inspectieobject, welke op basis van de QuickScan uitgangspunten beoordeeld wordt. De omvang van het te onderzoeken object hangt af van de aangeleverde documentatie. Deze documenten worden door onze inspecteurs gebruikt tijdens de QuickScan. Ook is het EVD van belang; zonder EVD is niet bekend of er een ATEX inspectie of verplichting is. De QuickScan controleert of er voldaan moet worden aan de wettelijke bepaling.

Visueel onderzoek

De ATEX QuickScan bestaat uit een visueel onderzoek waarmee wij bepalen of een gebied in aanmerking komt voor het toepassen van een gevarenzone-indeling met betrekking tot gasexplosiegevaar en/of stofexplosiegevaar. De controle is op het oog, dus bij een ATEX QuickScan wordt geen gebruik gemaakt van gereedschap om bijvoorbeeld installaties open te maken.

Rapport

De ATEX QuickScan werken wij voor u uit in een overzichtelijk rapport. Dit kan voor u het startsein zijn voor het opstellen van een EVD, waarna aan de hand van de zonering een ATEX inspectie uitgevoerd kan worden.

Begin bij het begin

Bent u benieuwd wat Quercus voor u kan betekenen om uw werkplek veiliger te maken of veilig te houden? Laat ons weten met welk probleem u worstelt. Wij voorzien u graag van deskundig advies.
 

 

ATEX Quickscan aanvragen

 

Wilt u weten of uw werkomgeving of locatie veilig is, of dat u in verband met mogelijk explosiegevaar, moet voldoen aan een gevarenzone-indeling?

 

 

Voordelen ATEX Quickscan:

 

  • Binnen een dag weten of uw locatie wettelijk moet voldoen aan (ATEX-)zonering.
  • U creëert een veilige werkomgeving waarbij ongelukken worden voorkomen.
  • Voldoe aan de wettelijke ATEX regelgeving (Richtlijn 114 en 153) en verzekeringstechnische verplichtingen

 

Inspectie van elektrische installaties


Quercus voert verschillende soorten inspecties uit van elektrische installaties. Deze variëren van een nulinspectie tot windmoleninspecties.

 

 

 

Vrijblijvend advies over ATEX:
 

 

038 452 99 91

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.