ATEX Quickscan

Bij een ATEX QuickScan kunt u denken aan de eerste check voor werken in een veilige omgeving. Wellicht werkt u in een omgeving met stof en komt daar zuurstof bij. Misschien staat er nog een brandbaar apparaat in de buurt. Bent u op de hoogte of u in een gebied werkt die moet voldoen aan zonering? U kunt dit vinden in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Wilt u liever zekerheid? Dan komt Quercus bij u op locatie en beoordelen wij voor u met een ATEX QuickScan of de locatie moet voldoen aan het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Mocht uw locatie moeten voldoen aan zonering, dan kan Quercus samen met u een ExplosieVeiligheidsDocument (EVD) opstellen. Na het opstellen van het EVD inclusief zonering, kan er een ATEX inspectie uitgevoerd worden. 

Waarom een ATEX QuickScan?

Het doel van een ATEX QuickScan is om te bepalen, voor zover in redelijkheid uitvoerbaar, of de betreffende locaties in aanmerking komen voor het bepalen van een zone-indeling in een explosiegevaarlijk gebied. 
 


ATEX QuickScan uitgangspunten

Er zijn een aantal uitgangspunten die de basis vormen van de te onderzoeken omgeving of object; te beginnen met de door u aangeleverde digitale documentatie. Bijvoorbeeld tekeningen van de elektrische en instrumentatie installatie en plattegronden van de locaties. Hier en op de locatie wordt ook gekeken naar het Arbeidsomstandighedenbesluit; het zich in explosieve atmosferen bevinden en voor de gezondheid schadelijke atmosferen.

We kennen bij explosieve atmosferen richtlijnen en normen en dat zijn de volgende: 

  • Deel 1: classificatie van gebieden – Explosieve gasatmosferen NEN-EN-IEC 60079-10–1:2021;
  • Deel 2: classificatie van gebieden – Explosieve stofatmosferen NEN-EN-IEC 60079-10–2:2021.
  • Deel 3: Inspectiewerkzaamheden; deze kunnen door onze gecertificeerde inspecteurs worden uitgevoerd.
Omvang ATEX QuickScan

Wanneer u Quercus inschakelt om een QuickScan uit te voeren, wordt eerst gekeken naar de omvang van het te onderzoeken inspectieobject, welke op basis van de QuickScan uitgangspunten beoordeeld wordt. De omvang van het te onderzoeken object hangt geheel af van de aangeleverde documentatie. Deze documenten worden door onze inspecteurs gebruikt tijdens de QuickScan. Ook is de EVD van belang; zonder EVD is niet bekend of er een ATEX inspectie of verplichting is. De QuickScan controleert of er voldaan moet worden aan de wettelijke bepaling.

Visueel onderzoek

De ATEX QuickScan bestaat uit een visueel onderzoek om zodoende te bepalen of een gebied in aanmerking komt voor het bepalen van een gevarenzone-indeling met betrekking tot gasexplosiegevaar en/of stofexplosiegevaar. Bij een QuickScan wordt geen gebruik gemaakt van gereedschap.

Rapport

Uit de QuickScan volgt een rapport. Dit kan het startsein betekenen voor het moeten laten opstellen van een EVD, waarna aan de hand van de zonering een ATEX inspectie gedaan kan worden.

Bij het begin beginnen

Bent u benieuwd wat Quercus voor u kan betekenen? Laat ons weten met welk probleem u worstelt. Wij voorzien u graag van advies. 

 

Aanvragen

 

Graag weten of uw locatie in aanmerking komt voor het bepalen van een zone-indeling in een explosiegevaarlijk gebied? Vraag de ATEX QuickScan aan.

 

 

Voordelen Quickscan:

 

  • Na een ATEX Quickscan weet u of uw locatie volgens wetgeving moet voldoen aan zonering
  • U creëert een veilige werkomgeving waarbij ongelukken worden voorkomen
  • Voldoe aan de wettelijke ATEX regelgeving (Richtlijn 114 en 153) en verzekeringstechnische verplichtingen

 

Inspecties


Quercus voert verschillende inspecties uit. De soorten inspecties variëren van nulinspectie of eerste inspectie tot windmoleninspecties. Bekijk welke inspecties Quercus uitvoert.

 

 

 

Voor vrijblijvend advies over ATEX inspecties:
 

 

 

038 452 99 91

 

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.