IV-schap 2/5: profiel van een IV-er

Een 5-delige blogserie over installatieverantwoordelijkheid


In een serie van vijf blogs vertel ik u hoe het zit met installatieverantwoordelijkheid. Dit is deel twee.

Deel II: Het profiel van een installatieverantwoordelijke

Ik denk niet dat u bij een bedrijf of instelling moet vragen of er een installatieverantwoordelijke is aangewezen. In een volgend artikel komt ik daar graag op terug. Laten we nu uitgaan van een organisatie met een substantiële elektrische stroomvoorziening waar de bedrijfsvoering over een onderhoudsdienst beschikt. 

Kunt u de installatieverantwoordelijkheid aan?

In de praktijk merk ik dat aanwijzingen zijn gebaseerd op het hebben van het begeerde Stipel-certificaat: IV/WV-HS/LS. Mijn vraag is dan of de aangestelde installatieverantwoordelijke op basis van zijn of haar certificaat ook de installatieverantwoordelijkheid aankan?
Met verantwoordelijkheid dienen we rekenschap te kunnen geven van onze acties met de verplichting tot naleving. Dit houdt daarmee zeggenschap in. Installatieverantwoordelijkheid betreft, in het kader van de wetgeving, de zeggenschap over de veiligheid van de installatie. Ik vind dat nogal wat. Al die medewerkers die in de installaties allerlei werkzaamheden verrichten. 

 

"De installatieverantwoordelijke is verantwoordelijk voor het eindresultaat. Ga er maar aanstaan!”


Installaties worden met de tijd aangepast, storingen opgelost, onderhoud gepleegd, inspecties uitgevoerd en tijdelijke oplossingen vragen aanpassingen. Kortom, de installatieverantwoordelijke (IV-er) hoeft niet de opdrachtgever te zijn of de regie te voeren, de IV-er is wel verantwoordelijk voor het eindresultaat. Daarmee hoeft de IV-er niet te bepalen wat er moet gebeuren, de IV-er bepaalt wel hoe het gebeurt. Ga er maar aanstaan! Stel nu dat de werkverantwoordelijke (WV-er) een schakelfout maakt, waarvoor de IV-er geen duidelijk protocol heeft. Wie is nu aansprakelijk? 

De omvang van installatieverantwoordelijkheid

Laat ik een scenario schetsen om aan te geven wat de omvang is van de installatieverantwoordelijkheid. Er vindt een uitbreiding plaats van de fabriek die volledig wordt uitbesteed. U bent installatieverantwoordelijke, maar wordt niet bij de uitbreiding betrokken. De algehele verantwoordelijkheid ligt bij de aannemende partij. Bij de ingebruikname krijgt u de installatieverantwoordelijkheid van de uitbreiding. Wat gaat hier fout, mag u weigeren? Als u weigert, wordt u dan op een zijspoor gezet? Waarom zou u weigeren? Ik kan u diverse redenen geven waarom ik voorwaarden zou willen stellen aan de overname. 

Als installatieverantwoordelijke wil ik invloed kunnen uitoefenen op het ontwerp. U kunt eigenlijk worden beschouwd als de klant. Ook de aanleg wil ik kunnen volgen. Is er een goed verificatiedossier opgesteld, zijn er vakmensen aan het werk en vinden aanpassingen gecontroleerd plaats? Met de overname van de verantwoordelijkheid van de aannemer naar de IV-er, dien ik vol vertrouwen de installatie te kunnen overnemen. 

De taken van een IV-er

De installatieverantwoordelijke heeft buiten zijn eventuele functie, taken om de veiligheid van de installaties blijvend te garanderen. Taken zoals: de ontwerpbeoordeling, beoordeling van het verificatieplan, overname van het IV-schap bij oplevering, opstellen van beleidsdocumenten en het maken van de onderhoudsplanning. Maar eveneens het opstellen van een competentieplan, opstellen van procedures, opstellen van een financieel plan, opstellen van een organisatiestructuur voor aanwijzingen en het bepalen van het inspectieregime.
 

"Krijgt u de ruimte installatieverantwoordelijkheid in te vullen én bent u hiertoe in staat? 


Dus vóór u de installatieverantwoordelijkheid aanvaardt, moet u zich afvragen of u hiervoor de ruimte krijgt en of u hiertoe in staat bent. Gaat u wellicht over alleen de uitvoering; dan moet er een persoon zijn aangewezen die strategisch de installatieverantwoordelijkheid op zich neemt. Installatieverantwoordelijkheid is vooral het organiseren van een veilige bedrijfsvoering. De titel kan variëren, niets moet, alles mag. Het gaat om één doel, namelijk de garantie van veiligheid. 

Benieuwd naar het profiel van de installatieverantwoordelijke? Stuur me een mail!


Next up (volgende week) in de blogserie Installatieverantwoordelijkheid, deel 3: delegeren en aanwijzen
 

Over Paul Koop

 

Paul Koop is directeur-grootaandeelhouder en oprichter van Quercus Technical Services. Als E&I-ingenieur is hij twee decennia betrokken geweest bij internationale projecten waarbij engineering, constructie, inbedrijfstelling en onderhoud van grootschalige industriële installaties centraal stond. Naast het managen van zijn eigen bedrijf, leidt hij seminars, cursussen, presentaties en consulteert hij internationale organisaties.

Quercus Technical Services

Baileystraat 3, 8013 RV Zwolle
Spoorhaven 106, 2651 AV Berkel en Rodenrijs
Burg. Ritmeesterweg 31, 1784 NV Den Helder
Edisonweg 37-B, 4382 NV Vlissingen