CompEx persoonscertificaat

Een CompEx certificaat is wereldwijd erkend en bedoeld voor het valideren van competenties van personeel dat werkzaam is in explosiegevaarlijke gebieden of verantwoordelijk is voor de veiligheid in die gebieden, zoals de olie-, gas- en chemische sector. Internationaal beschikken inmiddels meer dan 64.000 kandidaten over een CompEx Core Competency Certificate voor modules over gas en dampen.

Geldigheid CompEx persoonscertificaat

CompEx persoonscertificaten zijn na afgifte vijf jaar geldig. Loopt de geldigheidsduur van uw CompEx certificaat af? Volg dan binnen de hierboven gestelde termijn een CompEx refresher cursus én slaag voor het herexamen om uw CompEx persoonscertificaat geldig te houden.

CompEx modules Ex01-Ex04 (gas en dampen)

Quercus biedt cursussen, examinering en certificering voor:

  • de eerste vier CompEx kennis- en beoordelingsmodules over gas en dampen (Ex01-Ex04);
  • de opfrismodules (Ex01R-Ex04R).

Deze theorie- en praktijkmodules zijn gericht op elektrotechnisch en instrumentatiepersoneel en gebaseerd op de norm IEC 60079. Ze voldoen daarmee aan de ATEX wetgeving. In totaal bestaat het CompEx stelsel uit veertien modules.

 

"Wereldwijd zijn meer dan 100.000 CompEx certificaten uitgegeven, waardoor de veiligheid in explosiegevaarlijke gebieden enorm is toegenomen„

 

CompEx examen en beoordeling (assessments)

Het CompEx persoonscertificaat wordt afgegeven aan kandidaten die de theorie- en praktijkexamens (assessments) met goed gevolg afleggen. Het theorie-examen beoordeelt JT Limited (certificatie-instelling van CompEx) en het praktijkexamen wordt afgenomen door een CompEx assessor van Quercus en niet door de docent die de cursus heeft verzorgd.

Met het certificaat (Ex01-04) bewijst u dat u elektrische apparatuur veilig kunt installeren en onderhouden en dat u weet aan welke ATEX beschermingswijzen installaties en apparatuur moeten voldoen. Op het CompEx certificaat staat welke modulen de deelnemer met succes heeft afgerond. CompEx certificaten zijn 5 jaar geldig.

Deelname-eisen CompEx Technicus E-I cursus en CompEx Refresher

JT Limited stelt een aantal documenten verplicht die de kandidaat, minimaal 1 week voor de startdatum, moet aanleveren voor hij met de cursus CompEx Technicus E-I of CompEx Refresher mag beginnen. Benieuwd waar de kandidaat aan moet voldoen?
 

 

Wereldwijd 100.000 CompEx certificaten afgegeven

Meer dan 100.000 technici zijn in het bezit van een certificaat CompEx. JT Limited houdt de kwaliteit van CompEx nauwlettend in de gaten gehouden. Voordat een trainingscentrum namelijk een CompEx licentie verkrijgt zijn de praktijkoefeningen, het cursusboek, de locatie en de instructeurs getoetst aan de eisen van JT Limited en aan wet- en regelgeving.

 
 

CompEx geschiedenis

De CompEx competentieregeling is het resultaat van Lord Cullen's onderzoek naar de Piper Alpha-tragedie, waarbij op 6 juli 1988 voor de kust van Aberdeen 167 arbeiders op het booreiland omkwamen. Deze tragische gebeurtenis wordt beschouwd als het dodelijkste ongeluk op een booreiland ter wereld. De ruim honderd aanbevelingen uit het rapport van Lord Cullen zorgden voor een transformatie in de olie- en gasindustrie in de Noordzee. Tegenwoordig is de industrie wereldleider op het gebied van veiligheid in deze gevaarlijke omgeving.

In 1993 werd de CompEx certificatieregeling gelanceerd en sinds het eerste opleidingscentrum in 1994 werd geopend, heeft het veel succes gekend. Na 10 jaar bereikte het CompEx-schema de mijlpaal van het certificeren van 10.000 kandidaten voor modules over gas en dampen (Ex01-Ex04). Inmiddels zijn meer dan 100.000 CompEx certificaten uitgegeven waarmee de CompEx-regeling zorgt voor toenemende veiligheid op werkplekken met explosiegevaar over de hele wereld. 

CompEx cursus én refresher

 

Wilt u als E-I technicus een internationaal erkende CompEx cursus volgen over gas en dampen? Behaal uw CompEx certificaat (Ex01-04) via de cursus of refresher:  

 

 

 

CompEx trainingscentrum
Q

Quercus is als CompEx trainingscentrum gelicenceerd door schemabeheerder JT Limited en mag daarmee als enige partij in Nederland officiële CompEx Core Competency certificaten verstrekken.

 

 

Over JT Limited

 

JT Limited, onderdeel van de JTL Group, is een certificatie-instelling die het CompEx certificatieschema heeft opgericht in 1994. De organisatie is geaccrediteerd door UKAS volgens IEC/ISO 17024: algemene vereisten voor instellingen die certificering van personen uitvoeren die in explosiegevaarlijke atmosferen werken, onder certificatienummer 0270.

Advies over CompEx certificering en cursussen:
 

 

 

038 452 99 91

 

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.