IECEx 05 certificaat

Met een internationaal erkend IECEx 05 certificaat toont u uw vakbekwaamheid aan op het gebied van elektrotechnische explosieveiligheid. Eigenaar van het IECEx 05 persoonscertificatieschema is IEC (International Electrotechnical Commision), een organisatie die elektrotechnische normen vaststelt.

IECEx attestation

Bij Quercus ontvangt u een IECEx Attestation na het succesvol afsluiten van het IECEx examen. Dat is een getuigschrift waarmee u bewijst dat u bent geslaagd. In Nederland wordt een attestation door opdrachtgevers vaak geaccepteerd.  Het is echter geen officieel IECEx 05 certificaat.

Geldigheid IECEx attestation

Een IECEx attestation is drie jaar geldig. Het attestation ontvangt u via het examenbureau, nadat het examen succesvol is afgerond.

IECEx 05 trainingen

Quercus verzorgt IECEx 05 trainingen voor alle modulen, behalve module Ex 002 en 005. De cursussen zijn gebaseerd op de eind- en toetstermen van het IECEx Operational Document: OD 504. Afhankelijk van de module die u volgt, bestaat een IECEx 05 cursus uit theorie en/of praktijk.

Officieel IECEx 05 persoonscertificaat

Wilt u een officieel IECEx 05 persoonscertificaat behalen ofwel een Certificate of Personnel Competence (CoPC)? Dan moet u een officieel theorie- en/of praktijkexamen afnemen bij een ExCB (Accepted Certification Body) toegelaten examenbureau, zoals Dekra. Na het behalen van het vereiste IECEx 05 examen ontvangt u een attestation.

Vervolgens biedt u het attestation aan bij de ExCB ofwel certificatie-instelling, samen met een zogenaamde Evidence File. Dit is een document waarin uw werkgever uw specifieke werkervaring op het gebied van explosieveiligheid vastlegt. Na beoordeling van het ExCB ontvangt u het officiële IECEx 05 persoonscertificaat.

IECEx 05 modulen

Het IECEx 05 certificatieschema bestaat uit 11 modulen. Deze variëren van bewustwording van explosieveiligheid tot het ontwerpen van elektrische installaties in Ex-gebieden. In het IECEx Operational Document (OD 504) staat per IECEx 05 module uitgewerkt wat u moet kennen en kunnen om competent te zijn op dat gebied. 

 • Ex 000 – Bewustwording van explosieveiligheid in Ex-gebieden
 • Ex 001 – Toepassen van de basisprincipes van explosieveiligheid in Ex-gebieden
 • Ex 002 – Uitvoeren van zone-indeling van Ex-gebieden
 • Ex 003 – Installeren van Ex-apparatuur en bekabeling
 • Ex 004 – Onderhoud van Ex-apparatuur
 • Ex 005 – Revisie en reparatie van Ex-apparatuur
 • Ex 006 – Testen van elektrische installaties in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 007 – Visuele en nauwkeurige inspectie van elektrisch materieel in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 008 – Gedetailleerde inspectie van elektrisch materieel in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 009 – Ontwerp van elektrische installaties in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 010 – Uitvoeren van een audit van elektrische installaties in of verbonden met Ex-gebieden

IECEx 05 modules apart of samen volgen?

In theorie is het mogelijk om voor alle IECEx 05 modules een aparte cursus te volgen en deze apart te laten examineren. In de praktijk wilt u wellicht modules gecombineerd volgen en examen doen. Daarom biedt Quercus naast losse modules, tevens reguliere explosieveiligheidscursussen, gerelateerd aan bestaande technische functieprofielen. 

Deze functieprofielen zijn volgens de NEN EN IEC 60079: uitvoerende personen, verantwoordelijke personen en ontwerpers. De reguliere cursussen bevatten tevens onderwerpen die gekoppeld zijn aan bepaalde IECEx 05 modulen. Het is niet noodzakelijk om voor alle behandelde modulen examens af te leggen. 

IECEx 05 cursussen

 

Quercus biedt diverse IECEx 05 cursussen, van: de cursus inspecteur E-I tot de cursus verantwoordelijke voor onderhoud en inspectie van elektrische Ex-installaties.

 

 

IECEx Recognised Training Provider (RTP)
Q

Quercus is sinds november 2016 door IEC erkend als officiële IECEx opleider oftewel IECEx Recognised Training Provider. Onze opleidingen zijn daarmee afgestemd op de vereisten van het IECEx certificatieschema.

 

 

Advies over IECEx certificering en IECEx cursussen:
 

 

 

038 452 99 91

 

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.