Cursussen Explosieveiligheid (ATEX, CompEx en IECEx)

Op deze pagina:

Wat is explosieveiligheid?

Explosieveiligheid is het beschermen van personeel dat werkzaam is in een explosiegevaarlijke omgeving. Een van de manieren om dit te doen is door personeel op te leiden.
In bijvoorbeeld de chemische industrie of bij afvalverwerkingsbedrijven kunnen brandbaar gas, damp, nevel of stof in contact komen met een potentiële ontstekingsbron, zoals een heet oppervlak of een mechanische vonk. Wanneer een mengsel van lucht en een brandbare stof ontsteekt, ontstaat er een explosie of brand. Om stof- of gasexplosies te voorkomen en veilig te werken in explosiegevaarlijke omgevingen, is op Europees niveau de ATEX-wetgeving tot stand gekomen. Deze wetgeving is gericht op het voorkomen van het ontstaan en ontsteken van een explosieve atmosfeer. Technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen en het gebruik van explosieveilige apparatuur moeten ervoor zorgen dat risico's worden beperkt.

Bekijk onze cursussen Explosieveiligheid (ATEX, CompEx en IECEx)

Quercus biedt een breed assortiment cursussen binnen de explosieveiligheid aan.
Deze zijn onder te verdelen in CompEx, IECEx en ATEX cursussen.
Quercus Technical Services B.V. is een CompEx-gecertificeerd opleider, #18. Tevens zijn wij een IECEx trainingsinstituut, namelijk een IECEx Recognised Training Provider (RTP). Daarbuiten hebben wij veel ervaring binnen de ATEX-wetgeving welke binnen de CompEx en IECEx cursussen tevens aan bod komen, alsook daarbuiten voor specifieke onderwerpen.

Bent u een bestaande klant van Quercus en bent u ons vroegere ATEX cursusaanbod gewend, en wilt u weten wat het nieuwe aanbod voor u betekent?
Of wilt u gewoon meer weten over ATEX, CompEx en IECEx? Klik dan hier voor meer informatie.

Klik op de cursus van uw keuze om meer informatie te lezen of om direct een cursusplek te boeken.

Incompany en maatwerk

Naast cursussen op onze locaties bieden wij cursussen explosieveiligheid incompany aan of op een locatie naar keuze, inclusief praktijkopstellingen.
Daarnaast kunnen wij cursussen tevens op maat verzorgen, om de cursist precies te bieden wat nodig is.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Wettelijke verplichting

Werkgevers zijn volgens de ATEX-wetgeving verplicht om werknemers te beschermen tegen explosiegevaar en hen 'voldoende en passend' op te leiden. De kwalificaties die per functie nodig zijn, staan beschreven in de internationale explosieveiligheidsnorm IEC 60079 en de competentieprofielen. Quercus biedt explosieveiligheidscursussen voor alle competentieprofielen: uitvoerenden, verantwoordelijken, ontwerpers, en meer.
Bovendien is Quercus Technical Services B.V. als enige opleider in Nederland gelicenseerd om Ex-cursussen aan te bieden per de certificatieschema's van zowel CompEx als IECEx.

ATEX-wetgeving en ATEX richtlijnen

ATEX-wetgeving bestaat uit de ATEX Richtlijn 114 en de ATEX Richtlijn 153. Deze verplichten werkgevers om veilige werkomstandigheden te creëren in omgevingen waar sprake kan zijn van een explosieve atmosfeer. ATEX Richtlijn 114 is opgenomen in de Warenwet en ATEX Richtlijn 153 in de Arbowet en het Arbobesluit. Werkgevers moeten dus voldoen aan deze wetgeving en zorgen voor veilige werkomstandigheden. Meer informatie over ATEX wetgeving en ATEX richtlijnen leest u hier.

Waarom een cursus explosieveiligheid volgen bij Quercus?

Eigen vakdocenten
 
Theorie- en praktijklessen
Breed cursusaanbod
2500 cursisten per jaar
 
Ruim 30 jaar ervaring
 

Eigen vakdocenten
 

Theorie- en praktijklessen

Breed cursusaanbod

2500 cursisten per jaar

Ruim 30 jaar ervaring
 

Voor cursusadvies over explosieveiligheid:
 

 

038 452 99 91

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.