Cursussen Explosieveiligheid (ATEX, CompEx en IECEx)

Wat is explosieveiligheid?

Explosieveiligheid is het beschermen van mensen die werken in een explosiegevaarlijke omgeving. Een van de manieren om dit te doen is door personeel op te leiden. Bijvoorbeeld in de chemische industrie of bij afvalverwerkingsbedrijven kan een brandbaar gas, damp, nevel of stof in contact komen met een potentiële ontstekingsbron, zoals een heet oppervlak of een mechanische vonk. Wanneer een mengsel van lucht en een brandbare stof ontsteekt en zich uitbreidt tot het gehele niet verbrande mengsel, ontstaat er een explosie of brand. Om stof- of gasexplosies te voorkomen en veilig te werken in explosiegevaarlijke omgevingen, is op Europees niveau de ATEX-wetgeving tot stand gekomen. Deze wetgeving is gericht op het voorkomen van het ontstaan en ontsteken van een explosieve atmosfeer. Technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen en het gebruik van explosieveilige apparatuur moeten ervoor zorgen dat risico's worden beperkt.

Bekijk onze cursussen Explosieveiligheid (ATEX, CompEx en IECEx)

Quercus biedt diverse cursussen op het gebied van explosieveiligheid, waaronder ATEX, CompEx en IECEx. Klik op de cursus van uw keuze om meer informatie te lezen of om direct een cursusplek te boeken.

>> Wilt u weten welke cursus explosieveiligheid bij u past? Check het in de Ex-keuzehulp.

Incompany en maatwerk

Naast cursussen op onze locaties bieden wij cursussen explosieveiligheid incompany aan of op een locatie naar keuze. Daarnaast kunnen wij voor klanten een cursus op maat maken. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Wettelijke verplichting

Werkgevers zijn volgens de ATEX-wetgeving verplicht om werknemers te beschermen tegen explosiegevaar en hen 'voldoende en passend' op te leiden. De kwalificaties die per functie nodig zijn, staan beschreven in de internationale explosieveiligheidsnorm IEC 60079 en de competentieprofielen. Quercus biedt explosieveiligheidscursussen voor alle competentieprofielen: uitvoerenden, verantwoordelijken en ontwerpers. Bovendien heeft Quercus als enige opleider in Nederland licenties om Ex-cursussen te bieden volgens het certificatieschema van zowel CompEx als IECEx.

ATEX regelgeving en ATEX richtlijnen

ATEX-regelgeving bestaat uit de ATEX Richtlijn 114 en de ATEX Richtlijn 153. Deze verplichten werkgevers om veilige werkomstandigheden te creëren in omgevingen waar sprake kan zijn van een explosieve atmosfeer. ATEX Richtlijn 114 is opgenomen in de Warenwet en ATEX Richtlijn 153 in de Arbowet en het Arbobesluit. Werkgevers moeten dus voldoen aan deze regelgeving en zorgen voor veilige werkomstandigheden. Meer informatie over ATEX wetgeving en ATEX richtlijnen leest u hier.

NEN EN IEC 60079 - elektrische installaties in explosiegevaarlijke gebieden

Voor elektrische installaties in explosiegevaarlijke gebieden hanteren we in Nederland de NEN EN IEC 60079 normenreeks. Deze normenreeks is de Nederlandse versie van de Europese normenreeks IEC 60079. De invulling van de ATEX-wetgeving en -richtlijnen verwijst naar de geldende Europese normen, waaronder de IEC 60079 norm.

NEN EN ISO 80079 - mechanische materieel in explosiegevaarlijke gebieden

Voor niet-elektrotechnisch of mechanisch materieel in explosiegevaarlijke gebieden hanteren we de NEN EN ISO 80079 normenreeks. Dit is de Nederlandse versie van de internationale ISO 80079 norm (voorheen EN 13463).

Waarom een cursus explosieveiligheid volgen bij Quercus?

Eigen vakdocenten
 
Theorie- en praktijklessen
Brede keuze uit meer dan 15 EX-cursussen
2500 cursisten per jaar
 
Ruim 30 jaar ervaring
 

Eigen vakdocenten
 

Theorie- en praktijklessen

Brede keuze uit meer dan 15 EX-cursussen

2500 cursisten per jaar

Ruim 30 jaar ervaring
 

Voor cursusadvies over explosieveiligheid:
 

 

 

038 452 99 91

 

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.