Cursussen Explosieveiligheid (ATEX, CompEx en IECEx)

Wat is explosieveiligheid?

Explosieveiligheid heeft te maken met het beschermen van mensen die werken in een explosiegevaarlijke omgeving en een manier om dat te doen is personeel opleiden. Een  explosiegevaarlijke omgeving kan present zijn in de chemische industrie of bij een afvalverwerkingsbedrijf. Een brandbaar gas, damp, nevel of stof kan daar in aanraking komen met een potentiële ontstekingsbron, zoals: een heet oppervlak of een mechanische vonk. Als een mengsel van lucht en een brandbare stof, onder atmosferische omstandigheden, ontsteekt en zich uitbreidt tot het gehele niet verbrande mengsel, ontstaat een brand of explosie. Om stofexplosies of gasexplosies te voorkomen en veilig te werken in explosiegevaarlijke omgevingen is op Europees niveau ATEX-wetgeving tot stand gekomen. De wetgeving is gericht op het voorkomen van het ontstaan en ontsteken van een explosieve atmosfeer. Risico’s moeten worden beperkt door het nemen van technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen én het toepassen van explosieveilige apparatuur.

Bekijk onze cursussen Explosieveiligheid (ATEX, CompEx en IECEx)

Quercus heeft een ruim aanbod cursussen explosieveiligheid. Klik op de cursus van uw keuze om meer informatie te lezen of om direct een cursusplek te boeken.

>> Wilt u weten welke cursus explosieveiligheid bij u past? Check het in de Ex-keuzehulp.

Incompany en maatwerk
Naast cursussen op onze locaties bieden wij cursussen explosieveiligheid incompany aan of op een locatie naar keuze. Daarnaast kunnen wij voor klanten een cursus op maat maken. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Wettelijke verplichting

Werkgevers zijn volgens de ATEX-wetgeving wettelijk verplicht om werknemers te beschermen tegen explosiegevaar, dit is ook opgenomen in de Arbowet. Een van die verplichtingen is om personeel 'voldoende en passend' op te leiden. Welke kwalificaties per functie nodig zijn, staat beschreven in de internationale explosieveiligheidsnorm IEC 60079 én specifiek in de competentieprofielen. Quercus biedt explosieveiligheidscursussen voor alle competentieprofielen: uitvoerenden, verantwoordelijken en ontwerpers. Daarnaast hebben wij als enige opleider in Nederland licenties om Ex-cursussen te bieden volgens het certificatieschema van zowel CompEx als IECEx. 

ATEX regelgeving en ATEX richtlijnen

ATEX staat voor ATmosphères EXplosibles en de ATEX regelgeving bestaat uit: ATEX Richtlijn 114 en ATEX Richtlijn 153. Deze richtlijnen verplichten werkgevers om te zorgen voor veilige werkomstandigheden in omgevingen waar sprake kan zijn van een explosieve atmosfeer. ATEX Richtlijn 114 is opgenomen in de Warenwet en ATEX Richtlijn 153 in de Arbowet en het Arbobesluit. Meer informatie over ATEX wetgeving en ATEX richtlijnen leest u hier.

NEN EN IEC 60079 - elektrische installaties in explosiegevaarlijke gebieden

De NEN EN IEC 60079 normenreeks hanteren we in Nederland als het gaat om explosieveiligheid en elektrische installaties. De NEN EN IEC 60079 is de Nederlandse versie van de Europese normenreeks IEC 60079. Voor de invulling van de ATEX wetgeving en richtlijnen verwijst de Europese Commissie naar de 'algemene regelen der techniek'. Hiermee bedoelt zij de in Europa geldende normen, waaronder de IEC 60079 norm.

NEN EN ISO 80079 - mechanische materieel in explosiegevaarlijke gebieden

We hanteren NEN EN ISO 80079 normenreeks als het gaat om niet-elektrotechnisch oftewel mechanisch materieel voor gebruik in explosieve atmosferen. Deze NEN EN ISO 80079 is de Nederlandse versie van de internationale ISO 80079 norm (voorheen EN 13463).

Waarom een cursus explosieveiligheid volgen bij Quercus?

Eigen vakdocenten
 
Theorie- en praktijklessen
Brede keuze uit meer dan 15 EX-cursussen
2500 cursisten per jaar
 
Ruim 30 jaar ervaring
 

Eigen vakdocenten
 

Theorie- en praktijklessen

Brede keuze uit meer dan 15 EX-cursussen

2500 cursisten per jaar

Ruim 30 jaar ervaring
 

Voor cursusadvies over explosieveiligheid:
 

 

 

038 452 99 91

 

info@qts.nl

 

 

Bereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uur

 

 

Quercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de cursussen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.